Potsdam-Berlijn-Schwerin
Vijftien dagen varen in en rond Berlijn
en door het Mecklenburger Meren-gebied*)

“Verveelt dat niet, voor de tiende keer naar dit gebied?”
Ga mee om het zelf te ontdekken.
De ANWB ontdekte het ook en noemde het in 2009 zelfs het Blauwe Paradijs.

Blauwe Paradijs

De vertrekhaven: Marina Wolfsbruch ligt in een bosrijke omgeving bij het dorpje Klein Zerlang, ten noorden van Rheinsberg. Daar ligt een comfortabel jacht voor ons klaar.Kaartje
De ‘cruise’ voert ons in noordelijke richting. Wanneer we Schwerin bereikt hebben, zijn we al heel wat meren overgestoken en hebben we de eerste sluizen achter de rug.

Schwerin, geboorteplaats van Prins Hendrik is de Landeshauptstadt van de deelstaat Mecklenburg. De jachthaven ligt pal naast het door water omringde kasteel.
Kaartje Dan vertrekken we naar de Bundeshauptstadt: Berlijn. Een mooie tocht qua natuur en avontuurlijk vanwege de oversteek van de Müritzsee. We komen door een inmiddels bekend gebied en laten de haven van Wolfsbruch over stuurboord liggen. Verder gaat de tocht nu richting Fürstenberg. Naast al het moois onderweg zien we ook de sporen van de voormalige concentratie- en werkkampen: Ravensbrück en Oraniënburg-Sachsenhausen.
In dit nu vredige gebied langs de rivier de Havel kunnen we wild in alle soorten en maten verwachten, van zeearenden en kraanvogels boven ons, met ons meezwemmende bevers en wilde zwijnen en reeën langs de oevers.
De meren en de rivier de Havel, die we nu afzakken richting Berlijn zijn ontstaan in/na de ijstijd. Het is een fantastisch landschap. Afwisselend passeren we bossen, moerasgebied - dankzij bevers- en kleiputten met watervogels en kleine dorpen als Bredereiche, Burgwall en Liebenwalde. De beroepsvaart die we hier tegenkomen, blijft beperkt tot een paar Nederlandse fietsvakantieboten en de schepen van WSA und Polizei.
Wanneer we de nacht niet achter ons anker doorbrengen, is het wel in een verlaten oord of in de wereldstad Berlijn. Misschien wel hartje stad bij de Mühldammsluizen met de historische haven waar we al eens overnacht hebben.

Potzdamer Platz
Met onze gids maken we de volgende dag een eigen ‘Top-Tour-Berlin’. Even uitstappen op de Potsdammer Platz, de tv-toren op bij het Rode raadhuis of een terrasje pakken op ‘Unter den Linden’.

We eindigen de reis in Potsdam niet voordat we in de tuinen van het prachtige paleis Sans Souci en in het stadje hebben rondgedwaald.

Elfdaagse reis: € 775,00 Negendaagse reis: € 680,00
Lees ook: Vaarvakanties

*) Boeken voor een deeltraject is ook mogelijk!

 

Klik hier voor een plattegrond van deze site.
© Vaarvakanties Jaap Boersema
Gebruik (ook om veiligheidsredenen!!) alleen de nieuwste browsers (Firefox 31.*, Opera 12.* of Internet Explorer 11)
en met een schermresolutie van 1024x768 pixels.
N.B.: Op deze site wordt Javascript gebruikt!

Disclaimer
De informatie op de internet-pagina’s van Varen met Jaap is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Er kunnen geen rechten aan de informatie op deze website worden ontleend.
Hoewel de samenstellers zorgvuldigheid in acht nemen bij het samenstellen en onderhouden van deze internet-pagina’s en daarbij gebruik maken van bronnen die betrouwbaar worden geacht, kunnen zij niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Zij wijzen elke aansprakelijkheid ten aanzien van de juistheid, volledigheid, actualiteit van die informatie en het (ongestoord) gebruik van deze website uitdrukkelijk van de hand.
Als op deze pagina’s wordt verwezen (gelinkt) naar websites van anderen betekent dit niet dat de op of via deze websites aangeboden informatie, producten of diensten door ons wordt aanbevolen. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid en geen enkele verantwoordelijkheid voor de inhoud, het gebruik of de beschikbaarheid van de internetpagina’s waarnaar wordt verwezen of die verwijzen naar deze website. Het gebruik van dergelijke links is voor eigen risico. De informatie op dergelijke websites is door ons niet nader beoordeeld op juistheid, redelijkheid, actualiteit of volledigheid.