PARIJS
(Cappy sur Somme - Parijs v.v.)

14-daagse actieve vaarvakantie
Temidden van de binnenvaart varen wij met onze huurschepen naar en door Parijs.
Vroeg in de ochtend vertrekken we uit Dordrecht met eigen vervoer naar het plaatsje Cappy, dat vlak bij Bray aan de Somme ligt. Hier zit de verhuurmaatschappij Locaboat*.

Het eerste deel van onze vaarvakantie voert over het Canal de la Somme* naar St. Simon.
We kruisen het Canal du Nord en gaan verder oostwaarts. We komen door Ham, waar een grote suikerfabriek staat die de bieten vroeger ook over water kreeg aangevoerd.
We varen het Canal de St. Quentin nu verder op tot Tergnier. Daar slaan we af en via Pont-l’Éveque en Janville bereiken we Compiègne. Hier gaan we de wal op. Vóór we de Seine bereiken, doen we Pontoise aan.

De Oise zakken we verder af tot  Conflans Ste Honorine. Met een beetje geluk vinden we er een afmeerplaats* tussen de vloot spitsen.

Kaartje van Parijs
Jachthaven Arsenal ligt op korte afstand van de Nôtre Dame,
Centre Pompidou en het Quartier Latin.
De nadruk ligt natuurlijk op het varen; maar een uniek binnenvaartmuseum, zoals daar boven op de heuvels* te vinden is, mag men niet missen.

Vanaf nu gaat het stroomopwaarts naar Parijs. We verlaten de Seine bij Saint Denis en varen door een stelsel van dubbele sluizen* de stad aan de noordkant binnen. Via het Canal de St. Denis en het Canal de St. Martin* en een twee kilometer lange tunnel onder de boulevards en parken van de stad bereiken we jachthaven Port de l’ Arsenal.

Het is een prachtige en veilige uitvalsbasis om te gaan passagieren en is gelegen tussen de Place de la Bastille en de Seine. De Nôtre Dame ligt op twintig minuten loopafstand.
Als alles meezit, blijven we hier 2½ dag.

We verlaten de haven van Arsenal en zakken de Seine af langs bekende plekken als Louvre en Eiffeltoren*.
Naast de grote rondvaartboten (bateaux mouches) komen we beroepsvaart tegen.
Er wordt veel bouwmateriaal vervoerd in spitsencombinaties en duweenheden. Bestemming: de betoncentrales van Parijs.

Vrijheidsbeeld in Parijs
We hoeven er niet voor naar New York.
Auvergnes
De kerk van Auvers-sur-Oise die van Gogh in 1890 schilderde.

De afwisseling is groot:
Na de Eiffeltoren varen we langs een kopie van het Vrijheidsbeeld* en om het Renault-eiland heen. Ter hoogte van het Bois de Boulogne ligt dan weer de volgende Écluse, die van Suresnes. Dit zijn grote binnenvaartsluizen.

Ook de containervaart* vanaf Le Havre komen we op dit deel tegen. Meer naar Conflans toe begint het duidelijk wat hoger te worden. Tussen de begroeiing: landhuizen en geregeld woonschepen* van Nederlandse origine.

Franse impressionisten schilderden hier vanuit hun bootje.
Even voorbij Pontoise ligt Auvers-sur-Oise, waar Vincent van Gogh bij zijn broer woonde en schilderde.

We varen een dag of twee de route in omgekeerde richting; maar dan gaan we bij Pont-l’Evèque rechtdoor het Canal du Nord op naar Péronne. Daarna is het nog maar een paar sluisjes naar de verhuurbasis* in Cappy.

Jaap Boersema is niet alleen schipper, maar ook reisleider en kent dit gebied.
Hij zal u Parijs ‘anders’ laten zien of u kunnen adviseren. Naast uw benen is natuurlijk de Metro het vervoermiddel bij uitstek.

 

 

14 dagen  prijs v.a. € 1155,--
* verwijst naar foto's in een Foto-album (klik op het woord).

 

Klik hier voor een plattegrond van deze site.
© Vaarvakanties Jaap Boersema
Gebruik (ook om veiligheidsredenen!!) alleen de nieuwste browsers (Firefox 31.*, Opera 12.* of Internet Explorer 11)
en met een schermresolutie van 1024x768 pixels.
N.B.: Op deze site wordt Javascript gebruikt!

Disclaimer
De informatie op de internet-pagina’s van Varen met Jaap is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Er kunnen geen rechten aan de informatie op deze website worden ontleend.
Hoewel de samenstellers zorgvuldigheid in acht nemen bij het samenstellen en onderhouden van deze internet-pagina’s en daarbij gebruik maken van bronnen die betrouwbaar worden geacht, kunnen zij niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Zij wijzen elke aansprakelijkheid ten aanzien van de juistheid, volledigheid, actualiteit van die informatie en het (ongestoord) gebruik van deze website uitdrukkelijk van de hand.
Als op deze pagina’s wordt verwezen (gelinkt) naar websites van anderen betekent dit niet dat de op of via deze websites aangeboden informatie, producten of diensten door ons wordt aanbevolen. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid en geen enkele verantwoordelijkheid voor de inhoud, het gebruik of de beschikbaarheid van de internetpagina’s waarnaar wordt verwezen of die verwijzen naar deze website. Het gebruik van dergelijke links is voor eigen risico. De informatie op dergelijke websites is door ons niet nader beoordeeld op juistheid, redelijkheid, actualiteit of volledigheid.