Schildersbedrijf (?) Boersema en de kustvaart
In 1925 liet mijn grootvader Ko (Bontko Jan) Vellinga op de werf van J. Smit (later Barkmeijer) in Vierverlaten een nieuw schip bouwen.
Zijn eerste nieuwbouwschip, de HARMINA, was ook door J. Smit gebouwd; toen nog op diens werf in Sappemeer (1910). Ook dit nieuwe schip, de AMBULANT, zou een binnen- en buitenvaarder worden. Tijdens de bouw van zijn nieuwe schip ging dochter Tjaarke naar dezelfde lagere school als mijn vader: Jacobus Boersema. En zo is het gekomen...

Ambulant Ambulant
Jacobus mag het precisiewerk
doen.
In 1935 mag Tjaarke haar verloofde meenemen tijdens zijn schoolvakantie. In juli van dat jaar varen ze geladen met briketten van Wesseling (a/d Rijn) naar Hamburg. Wanneer ze leeg zijn, wordt het schip drooggezet bij de Maakenwärderhafen voor schroefwisselen en Jacobus krijgt een kwast en een pot verf in de handen gestopt.

In 2003 vaart er weer een Boersema in de Hamburger haven. Ditmaal: Jaap, als matroos — met monsterboekje — op de NI√ĎA van Wim en Harmke Mastenbroek uit Vreeswijk. Drie reizen met stortsteen van Hamburg naar Borkum en dan een mooie reis met graspellets van Harlingen naar Belfast.

Nina
Op de losplaats naast de Veerhaven van Borkum.
Schilder Jaap
Jaap in actie - Frederiksvaerk (DK).
Groninger kustvaart: www.groningerkustvaart.nl/
Kustvaartforum: www.kustvaartforum.com/

Eindigen we deze pagina met alweer een schilder.

Johanna
27 februari 1920: JOHANNA (ex-HARMINA)
op Noorderpier bij Hoek van Holland.
Laatste vraag: "Hoe vond je deze zeereizen?"
Antwoord: "Ik ben er achtergekomen dat ik dit m'n hele leven al had willen doen".
Misschien, bijna honderd procent zeker, sprak de dichter J. J. Slauerhoff mij daarom ook wel zo aan.
Klik hier voor een plattegrond van deze site.
© Vaarvakanties Jaap Boersema
Gebruik (ook om veiligheidsredenen!!) alleen de nieuwste browsers (Firefox 31.*, Opera 12.* of Internet Explorer 11)
en met een schermresolutie van 1024x768 pixels.
N.B.: Op deze site wordt Javascript gebruikt!

Disclaimer
De informatie op de internet-pagina’s van Varen met Jaap is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Er kunnen geen rechten aan de informatie op deze website worden ontleend.
Hoewel de samenstellers zorgvuldigheid in acht nemen bij het samenstellen en onderhouden van deze internet-pagina’s en daarbij gebruik maken van bronnen die betrouwbaar worden geacht, kunnen zij niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Zij wijzen elke aansprakelijkheid ten aanzien van de juistheid, volledigheid, actualiteit van die informatie en het (ongestoord) gebruik van deze website uitdrukkelijk van de hand.
Als op deze pagina’s wordt verwezen (gelinkt) naar websites van anderen betekent dit niet dat de op of via deze websites aangeboden informatie, producten of diensten door ons wordt aanbevolen. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid en geen enkele verantwoordelijkheid voor de inhoud, het gebruik of de beschikbaarheid van de internetpagina’s waarnaar wordt verwezen of die verwijzen naar deze website. Het gebruik van dergelijke links is voor eigen risico. De informatie op dergelijke websites is door ons niet nader beoordeeld op juistheid, redelijkheid, actualiteit of volledigheid.